Taller de racisme i immigració

Matrícula:

del 27 de setembre al 16 d’octubre mitjançant ENTREU

Horari:

Divendres, 3 nov de 16:00 a 20:00 h.
Dissabte, 4 nov, de 9:00 a 13:30 h.
Divendres, 10 nov, de 16:00 a 20:00 h.
Dissabte, 11  de novembre de 9:00 a 13:30 h.
Divendres, 17de novembre, de 16:00 a 20:00 h.
Dissabte, 18 de novembre, de 9:00 a 13:30 h.

Llengua: Castellà i valencià

Formació general:

Rubén Torregrosa. Dept. Treball Social i Serveis Socials. Universitat de València.

Formació específica:

Albert Mora Castro.   Dpt. Sociologia i Antropologia Social, Facultat de Ciencies Socials

 

1. Continguts

Aquest taller té dues parts. En la primera, dedicada al racisme, s’abordarà el marc conceptual per a comprendre el racisme i alguns dels fenòmens relacionats, com la xenofòbia i la discriminació. Es comentarà, igualment, l’evolució del racisme a les societats occidentals, des del racisme clàssic –de base biologista- a les formulacions actuals, més basades en la diferència cultural.

La segona part es dedica a la immigració estrangera que avui ja constitueix una part important de la població del País Valencià (el 17,2% en gener de 2012). Es comentaran els seus trets sociodemogràfics i els principals aspectes del procés d’inserció a casa nostra (jurídic, laboral, residencial i inclusió en serveis públics). Dedicarem particular atenció als impactes de la crisi sobre els immigrants i com aquesta desestabilitza la seua inclusió en la societat valenciana. El mòdul es tanca amb les activitats, línies d’acció i paper, de les ONG d’acollida als immigrants.

2. Espai d’experiències

Exposició per part de Organitzacions no Governamentals i Associacions que treballen la immigració, racisme i alguns dels fenòmens relacionats, com la xenofòbia